Linux Vs Unix: A lényegi különbség - legalábbis a profi Linux-felhasználók számára

Eddigi cikkeimben rengeteg információt olvashattunk a Linux használatáról - továbbá világszerte olvashatjuk/hallhatjuk róla, mennyire jól is uralja a különféle szervereket - és hogy újabban már a mobil-eszközökön - pl.: mobiltelefonok, tablet PC-k, stb. - is hódít - Android néven. És az, ahogyan már a számítógépekkel végzendő hétköznapi feladatokra is nagyszerű választás - már a legutóbbi cikkem is bemutatta - sem utolsó szempont.

De a Linux-ot nem a semmiből alkották - megalkotása előtt - és a windows-rendszerek elterjedése előtt - a világ számítástechnikáját a Unix-rendszerek uralták. És azok számára, akik eddig még nem tudták eláruljuk, hogy a Linux nagyon hasonlít a Unix-ra. Ezért annak érdekében, hogy a Linux-rendszerek működését jobban is megismerjük, érdemes megismernünk a rendszer elődjét, a Unix-ot is - amelyet ezúttal a Linux-szal összehasonlítva fogunk megtenni.

Mielőtt előre mennénk, beszélnünk kell többet a Unix-ról.

Ez elsőként 1969-ben az AT&T által lett kifejlesztve. Sok év evolúciója után már nem volt szükségünk a Unix-ra többet - ugyanis számos operációs rendszer létezett az eredeti Unix működésére alapozva. Jelenleg hasonlóan például a Solaris és a HP-UX, amely technikailag Unix operációs rendszernek mondható - Unix tanúsítványokkal is rendelkezve. Abban az esetben, ha nem tudnánk, a Mac OS X szintén rendelkezik ezekkel. De vannak még egyéb Unix-szerű operációs rendszerek is - amelyeknek a megszületéséhez nem volt szükség tartalmazniuk konkrétan az eredeti Unix-kódot. Ilyen például a Linux is - amelynek a kódja mondhatni a semmiből íródott meg - mégis nagyszerűen hasonlít a Unix-rendszerekre úgy, hogy mégsem tartalmaz az eredeti Unix-kódból semmit. Vannak további rendszerek - mint pl.: a FreeBSD és az OpenSolaris, amelyek az aktuális Unix-rendszerekre hasonlítanak úgy, hogy az eredeti kódjaik nyílt forráskódúakra cserélődtek. Mivel a Unix kódja pedig szabadalmaztatott, ezért nem maradt olyan kódja már, amely Unix-szerűvé tenné. Számos egyéb jellemző létezik még, amely meghatározza azt, hogy egy operációs rendszer Unix, vagy Unix-szerű, de ez már a cikkem lényegi részén kívül esik.

Alapvető különbségek a Unix és a Linux között

Amikor vizsgálni kezdjük a különbségeket a Unix és Unix-szerű rendszerek között, nehéz megmondani, hogy mik is azok első ránézésre. Számos dolog van, ami két külön csoportba foglalja őket alapjába véve, de vannak kisebb különbözőségek is - a vizsgált rendszerek verzióitól függően. Számos beépített rendszerszolgáltatásnak vannak különböző elérhetőségei - mint pl.: az indítandó szkripteknek/parancsfájloknak. Vagy gyakran rendelkeznek eltérő megjelenéssel ugyanazon funkciók mellett, amelyek néha a rendszer egészére is kiterjednek vagy magára a kernel-re. Nagyon fontos megjegyeznünk azt is, hogy egy új szoftver megjelenésekor majdnem mindig elsőként a Linux-okra volt kifejlesztve - és majd ezek után készült el Unix-ra is - kivéve a Mac OS X. Nagyon sok eszköz, amely elsőként a Linux rendszerekre volt elkészítve - mint pl.: a Gnome és a KDE asztali környezetek - ma már Unix-ra és a Unix-szerű rendszerekre is feltelepíthetőek. Továbbá fontos megjegyeznünk még azt is, hogy a Linux - és a legtöbb egyéb Unix-szerű operációs rendszer beszerzése és használata egyaránt ingyenes - míg a Unix operációs rendszeré nem. A költségek ezért döntő szerepet játszanak a technológiák használatának kiválasztásában - így a Linux erős győzelemmel rendelkezik ezáltal.

Példa: Solaris és a Linux összehasonlítása

Most, hogy már jó fogalmaink vannak a Linux és Unix általános különbségeiről, vegyünk szemügyre néhány mégjobb példát. Elsőnek hasonlítsuk össze az Oracle - Sun Microsystems - által elkészített Solaris-t a Linux-szal.

A Linux sokoldalúbban használható rendszer - amely azt jelenti, hogy több fajta eszközzel - pl.: x86 és ARM - is kompatibilis, mint a Solaris. A Solaris inkább a jobb stabilitásáról és hardver-működtetéséről ismert - de ebben szerencsére a Linux is eléggé élen van. A Linux viszont sokkal gyorsabb ütemű fejlődésnek örvend a Solaris-hoz képest.

Vannak továbbá számos egyéb különbségek is, de ez hasonló a különféle Linux disztribúciók közötti eltérésekhez. Ilyenek pl.: az eltérő csomagkezelők, eltérő alapértelmezett fájlrendszerek stb. Vannak még további olyan kernel-ben rejlő különbségeik is, amelyek már inkább extrém szinten technikai jellegűek.

Példa: Mac OS X és a Linux összehasonlítása

Ez egy másik nagyszerű összehasonlítás - a Mac OS X-et általában könnyebb telepíteni/beállítani - de - mégegyszer kihangsúlyozva - a Linux olcsóbb és számos olyan nyílt forráskódú szoftver elérhető rá, amellyel az Apple drága szoftverei által elérhető lehetőségeket kaphatjuk meg ingyen - vagy minimális összegeket kifizetve. Továbbá a Linux sokkal több fajta hardverű számítógépre telepíthető - míg a Mac OS X elsősorban az Apple hivatalos hardver-eszközeivel kompatibilis. A Mac OS X továbbá saját kernellel - XNU - is rendelkezik, amely még eltérőbb a Linux-tól és Solaris-tól is - ezenfelül szintén saját alapértelmezett fájlrendszert is használ - HFS+ - a Linux ext4-éhez vagy a Solaris ZFS-éhez hasonlóképpen.

Rugalmas és ingyenes

Ezzel az összehasonlítással nem az volt a mondanivalóm lényege, hogy a Unix nem képes produktívvá tenni bennünket - nagyon sok professzionális felhasználási területen használják az igazi Unix-rendszereket saját megoldásuk megsegítésére. Ennek ellenére a Linux mégis egyszerűen kínál számunkra sokkal rugalmasabb és költségmentesebb rendszereket - ahogyan az összehasonlításaimmal igazoltam azokat. Ezért a Linux professzionális értékeket képvisel manapság.

Profi Linux-felhasználó vagy? Ha igen, miért választasz Unix helyett inkább Linux-ot?

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.